Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Beneficiair aanvaarden

Een erfenis beneficiair aanvaarden

Het kan zijn dat uw overleden dierbare na zijn of haar overlijden meer schulden dan bezittingen achterlaat zonder dat u daarvan op de hoogte bent. Als u twijfels heeft over het zuiver aanvaarden van een erfenis heeft u ook de mogelijkheid om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Als er meer schulden dan bezittingen zijn, wordt u dan niet aansprakelijk gesteld voor de schulden. De bezittingen worden in dit geval gebruikt om de schulden af te lossen.

De middenweg tussen aanvaarden en weigeren

Het beneficiair aanvaarden van een erfenis zou u ook kunnen zien als een middenweg tussen het aanvaarden en verwerpen van een erfenis. Zijn er namelijk meer schulden dan bezittingen, dan wordt de erfenis verworpen. Zijn er meer bezittingen dan schulden dan worden, na verrekening, de bezittingen die overblijven verdeeld onder de erfgenamen. Een kanttekening is wel dat als één erfgenaam de erfenis beneficiair aanvaardt, de hele erfenis beneficiair afgewikkeld moet worden.

Beneficiair aanvaarden via de rechtbank

Om aan te tonen dat u een erfenis beneficiair wilt aanvaarden moet u een verklaring afleggen bij de rechtbank. Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van het beneficiair aanvaarden van een erfenis? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze erfrecht specialisten.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg