Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Erfenis kindsdeel

Erfenis kindsdeel opeisen

Om de partners van een overledene te beschermen, krijgen zij in eerste instantie de gehele erfenis. Op deze manier hoeven zij bijvoorbeeld niet het huis te verkopen. Als kind kunt u dus niet het kindsdeel opeisen op het moment dat één van de ouders nog in leven is. Wel kunt u het kindsdeel onder bewind laten stellen door een kantonrechter wanneer de langstlevende partner dit vermogen (mogelijk) verkwist.

Een andere mogelijkheid om uw kindsdeel te garanderen is het inroepen van zogenaamde wilsrechten. Dit betekent dat de langstlevende echtgenoot het kindsdeel van de erfenis mag gebruiken maar dat het kind wel de uiteindelijke eigenaar van het vermogen is.

Legitieme portie

Binnen het erfrecht hebben kinderen een speciale positie. Zo hebben kinderen altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van de ouders. Dit staat ook wel bekend als de legitieme portie. Deze legitieme portie bedraagt de helft van wat de kinderen krijgen als er geen testament is en de wettelijke regeling van toepassing is. Hierbij maakt het niet uit hoe de relatie was met de ouders en of de kinderen onterfd zijn. Kinderen kunnen altijd aanspraak maken op dit deel van de erfenis van hun ouders.

Wilt u meer weten over het kindsdeel bij een erfenis of wilt u meer informatie over de legitieme portie? Neem dan contact op met een erfrecht specialist bij u in buurt.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg