Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Erfenis na scheiding

Een erfenis na scheiding

In eerste instantie kunnen ex-echtgenoten na een scheiding van bed en tafel geen aanspraak maken op een deel van een erfenis, tenzij hierover duidelijke afspraken gemaakt zijn in bijvoorbeeld een testament of echtscheidingsconvenant. Gemeenschap van goederen wordt namelijk bij een scheiding beëindigd. Dit geldt zowel voor bezittingen als schulden.

Erfenis bij samengestelde gezinnen

Tegenwoordig komen scheidingen regelmatig voor. Op het moment dat men dan een nieuwe partner krijgt of hertrouwt, ontstaan er samengestelde gezinnen. Het regelen van een erfenis bij samengestelde gezinnen is soms erg ingewikkeld. Vaak ligt dit ook een stuk gevoeliger.

Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen is het bij een scheiding altijd raadzaam een nalatenschap vast te laten leggen in een testament of, bij een samengesteld gezin, in een samenlevingscontract.

Zijn er geen afspraken gemaakt omtrent erven na een scheiding? Dan is het per situatie verschillend  hoe de erfenis verdeeld zal worden. Hebben bijvoorbeeld de vader en zijn nieuwe partner samen een huis gekocht? Dan is er vaak sprake van een verblijvingsbeding. Dit betekent dat de nieuwe partner eigenaar wordt van het deel van de woning van de vader mocht hij komen te overlijden. Als kind blijft u echter altijd recht houden op uw legitieme portie.

Contact met een erfrecht jurist

Wilt u meer weten over een erfenis na scheiding en wat de mogelijke consequenties zijn in uw situatie? Of heeft u een conflict omtrent een erfenis na scheiding? Neem dan contact op met één van onze erfrecht juristen via 0800 7654444 (gratis).

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg