Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Ouderlijke boedelverdeling

Wat is ouderlijke boedelverdeling?

Een ouderlijke boedelverdeling is nog een oude testamentvorm die vroeger veel werd gebruikt om de langstlevende partner verzorgd achter te laten na het overlijden van de andere partner. Dit is ook wel beter bekend als een langstlevende testament. De ouderlijke boedelverdeling houdt in dat de langstlevende partner automatisch eigenaar wordt van de erfenis van de overleden partner. Zolang deze partner nog leeft kunnen de kinderen geen aanspraak maken op hun deel van de erfenis.

Nieuwe wetgeving

In 2003 is het erfrecht veranderd. Met deze veranderingen is de positie van de partner van de overledene versterkt. Dit houdt in dat de ouderlijke boedelverdeling nu standaard in de wet is geregeld, inmiddels ook wel de wettelijke verdeling genoemd. Heeft de overledene namelijk geen testament en is er nog een langstlevende partner? Dan is deze wettelijke verdeling van kracht.

Testament en ouderlijke boedelverdeling

Ondanks alle vastgestelde regelgeving in het erfrecht is het altijd raadzaam om zelf een testament op te laten stellen met al uw wensen omtrent uw erfenis. Ondanks de wettelijke verdeling kunt u namelijk zelf bepalen of uw kinderen iets erven na uw overlijden in plaats van uw partner. De voorwaarde is wel dat dit staat vastgelegd in een testament. Ook kunt u op deze manier voorkomen dat uw partner de gehele erfenis opmaakt door bijvoorbeeld de erfenis te laten vervallen op het moment dat hij of zij hertrouwt.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg