Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Vruchtgebruik erfenis

Vruchtgebruik is het recht om gebruik te maken van goederen die niet van uzelf zijn. Vaak is er sprake van vruchtgebruik als de kinderen eigenaar worden van een (deel van) een erfenis, waarbij de langstlevende partner eerst nog gebruik mag blijven maken van dit deel van de erfenis. Meestal vervalt dit recht van vruchtgebruik op het moment dat de langstlevende partner overlijdt. De kinderen worden vervolgens volledig eigenaar van hun deel van de erfenis.

Vruchtgebruik binnen het erfrecht

Het recht van vruchtgebruik is niet altijd van kracht zolang de langstlevende partner nog leeft. Dit kan namelijk in het testament van de overledene ook anders geregeld zijn. Zo kan het recht van vruchtgebruik ophouden wanneer de langstlevende partner bijvoorbeeld hertrouwt of naar het verzorgingstehuis gaat. Dit is dus afhankelijk van de manier waarop de overledene dit heeft vastgelegd.

Vruchtgebruik en bloot eigendom

Er is sprake van bloot eigendom wanneer u wel eigenaar bent van een goed, maar hier geen gebruik van kan maken. De langstlevende partner heeft is de meeste gevallen dus recht op vruchtgebruik, terwijl de kinderen bloot eigendom in handen hebben. In beide gevallen gaat het vaak om hetzelfde goed.

Het erfrecht, vruchtgebruik en bloot eigendom zijn ingewikkelde zaken. Wilt u hier meer over weten of wilt u dergelijke zaken vast laten leggen in uw testament? Neem dan contact op met een erfrecht specialist die u hierbij kan adviseren.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg