Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Erfrecht kind

Erfrecht kind

Als een van de ouders overlijdt, krijgt de langstlevende ouder de beschikking over de erfenis. Kinderen krijgen hun deel van de erfenis alleen op papier. Pas als de andere ouder overlijdt, krijgen zij hun deel van de erfenis. Als kind krijgt u een vordering met daarin de hoogte van het deel van de erfenis waar u recht op heeft.

Als kind is het niet mogelijk om de erfenis van de langstlevende echtgenoot op te eisen als hij of zij nog in leven is. Wel kan het kind zijn of haar deel van de erfenis onder bewind laten stellen door de kantonrechter als de langstlevende partner dit vermogen verkwist.

Wilsrechten

Als de ouder opnieuw trouwt, dan wordt de waarde van de erfenis meegenomen naar de nieuwe partner. Om te voorkomen dat een kind langer moet wachten op de erfenis of dat de nieuwe partner de erfenis opmaakt, kan er een testament worden aangemaakt  of aanspraak worden gemaakt op wilsrechten. In dat geval wordt het blote eigendom van de erfenis opgeëist en de langstlevende echtgenoot behoudt het vruchtgebruik. Dat wil zeggen dat hij of zij de erfenis mag blijven gebruiken, maar dat de kinderen de uiteindelijke eigenaars van het vermogen zijn. Als kind kunt u dan nog geen gebruik maken van het vermogen, maar u kunt wel voorkomen dat de erfenis wordt opgemaakt.

Legitieme portie

Het erfrecht kind bepaalt dat de kinderen altijd recht hebben op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders: de zogeheten legitieme portie. Deze legitieme portie bedraagt de helft van wat de kinderen krijgen als er geen testament is en de wettelijke regeling van toepassing is. De legitieme portie bestaat dus enkel uit geld. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is, want het recht op een legitieme portie blijft ook bestaan bij onterving van de kinderen.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg