Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Verklaring van erfrecht

Wat is een verklaring van erfrecht?

In een verklaring van erfrecht staat wie is overleden, of er een testament is, wat de inhoud van dit testament is, wie de erfgenamen zijn eventueel wie van de erfgenamen door de overige erfgenamen gemachtigd is om de erfenis van de overledene af te wikkelen. Deze akte wordt opgemaakt door een notaris. De kosten voor een erfrechtverklaring hangen af van de betreffende notaris die u kiest. Het kan daarom nooit kwaad om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken.

Wanneer heeft u een verklaring erfrecht nodig?

Als iemand komt te overlijden, dan heeft u voor veel zaken een bewijs op papier nodig dat u gerechtigd bent om te mogen handelen of om geld in ontvangst te mogen nemen. Dit geldt voor bankrekeningen die geblokkeerd worden zodra iemand overlijdt, verzekeringsinstanties en andere uitkeringsinstanties. Bij kleine bedragen nemen instanties soms ook genoegen met een overlijdensakte. Banken maken ook vaak een uitzondering voor de betaling van de begrafeniskosten. Een en/of rekening wordt overigens nooit geblokkeerd.

Wanneer niet?

Er is niet altijd een verklaring van erfrecht nodig. In 2012 is besloten dat in bepaalde standaard situaties geen verklaring nodig is:

  • als er sprake is van een langstlevende partner en eventueel kinderen en;
  • de overledene geen testament heeft opgesteld en;
  • het totale saldo van alle bankrekeningen van de overledene lager is dan €100.000,-.

In plaats van de akte van erfrecht moet de langstlevende een verklaring bij de bank tekenen, zodat de bank niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de (juridische en fiscale) gevolgen van het vrijgeven van de bankrekeningen. Dit kan overigens nadelige gevolgen hebben voor de erfgenaam indien er schulden zijn, omdat hiermee direct de erfenis aanvaard wordt. Laat u hierover dus goed informeren.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg