Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Nieuwe wet lesbisch ouderschap

Geplaatst op: 20-05-2014 08:21

De nieuwe wet Lesbisch ouderschap biedt een verbetering voor de positie van de meemoeder als het gaat om juridisch ouderschap. Op 1 april 2014 is de wet in werking getreden die ervoor zorgt dat de meemoeder in een lesbische relatie (de partner van de vrouw die het kind heeft gebaard) eenvoudiger juridisch ouder kan worden. Juridisch ouder zijn betekent dat je het gezag hebt over het minderjarige kind en dat het kind automatisch je erfgenaam is.

Voorheen kon de meemoeder alleen via de omslachtige en tijdrovende weg van een adoptieprocedure juridisch ouder worden van de minderjarige. Hieronder leest u op welke manieren dit nu kan:

Moederschap van rechtswege

Als de biologische moeder en de meemoeder met elkaar gehuwd zijn op het moment van de geboorte van de minderjarige, dan wordt de meemoeder van rechtswege automatisch juridisch ouder. Dit geldt echter alleen als het minderjarige kind is verwekt via een anonieme zaaddonor. Bij de aangifte van de geboorte van de minderjarige dient bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een verklaring van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting te zijn overlegd, waaruit blijkt dat gebruik is gemaakt van een anonieme donor.

Moederschap door erkenning

Indien de meemoeder ten tijde van de geboorte niet met de biologische moeder is gehuwd of als partner is geregistreerd, of indien geen sprake is van een anonieme donor, dan kan de meemoeder door erkenning juridisch moeder worden van het kind. Vergelijkbaar met de positie van de man die niet is getrouwd met de moeder van het kind.

Moederschap door gerechtelijke vaststelling

Zowel de biologische moeder als het kind kan gerechtelijke vaststelling van het ouderschap van de meemoeder verzoeken. De voorwaarde hiervoor is dat de meemoeder als levensgezel van de moeder heeft ingestemd met de daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad.

Erkenning door zaaddonor

Erkenning door de meemoeder is alleen mogelijk indien de zaaddonor de minderjarige niet reeds heeft erkend. Een minderjarige kan namelijk maar twee juridisch ouders hebben.

Terug naar het nieuwsoverzicht.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg