Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Wanneer aanvaardt u een nalatenschap

Geplaatst op: 28-10-2015 10:32

Wanneer bent u volgens het wetboek erfgenaam? Artikel 4:192 lid 1 van het burgerlijk wetboek omschrijft het als volgt: Een erfgenaam die zich ondubbelzinnig en zonder voorbehoud als een zuiver aanvaard hebben erfgenaam gedraagt, aanvaardt daardoor de nalatenschap zuiver, tenzij hij zijn keuze reeds eerder heeft gedaan. De vraag is nu wanneer gedraagt iemand zich als zuiver erfgenaam? In het voorbeeld hieronder wordt duidelijk dat dit niet altijd gelijk helder is.

Betalen met pinpas van overledene

Stelt u zich eens voor, na het overlijden van een familielid gaat u uit eten en u betaalt met de pinpas van de overledene. Hier kunnen uiteraard goede redenen voor zijn, misschien moet de begrafenis wel gepland worden of moet er simpelweg gewoon gegeten worden. Toch kan het betalen met de deze pinpas al grote gevolgen hebben. Het kan namelijk zijn dat u zich hierdoor als erfgenaam gedraagt. In veel gevallen is dit geen enkel probleem, en is dit goed geregeld in het testament. Het kan echter ook zo zijn dat een familielid grote schulden heeft en u liever niet als erfgenaam wordt aangeduid. Op deze manier kan een simpele transactie met een pinpas al grote gevolgen hebben.

Erfgenaam

Het Gerechtshof in Den Haag beoordeelde in een soortgelijk casus dat de familieleden zich als erfgenaam hadden gedragen, en dus de erfenis moesten aanvaarden. De familie is echter in hoger beroep gegaan. Zij waren van mening dat het etentje viel onder de planning van de begrafenis. In het oude artikel 1095 van het burgerlijk wetboek werd al hetgeen tot de begrafenis betrekking heeft’ niet gerekend tot handelingen waaruit zuivere aanvaarding mag worden afgeleid. Deze regel geldt nog steeds onder de huidige wetgeving.

Hoge Raad

De Hoge Raad heeft uiteindelijk beslist dat de familieleden inderdaad op de sterfdag in overleg zijn gegaan over de begrafenis. Het etentje mag daarom gerekend worden onder een handeling die gericht is op de planning van de begrafenis. De kosten die daarbij gemaakt worden mogen niet gezien worden als een teken van het aanvaardden van de erfenis.

Een etentje heeft in dit geval bij nader inzien geen invloed op de toewijzing van de erfenis. Maar het kan dus wel zo zijn dat het gebruiken van een pinpas van een overledene u als erfgenaam kan aanmerken. Let hier dus goed op.

Terug naar het nieuwsoverzicht.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg