Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Belastingvrij schenken kleinkind

Als u kleinkinderen heeft, wilt u natuurlijk dat het hem of haar aan niets ontbreekt. U kunt een schenking doen om uw kleinkind financieel te ondersteunen. Daarbij rijst vaak de vraag: hoeveel kunt u belastingvrij schenken aan uw kleinkind?

Belastingvrij schenken

Grootouders mogen  2.111 (in 2015) belastingvrij schenken aan hun kleinkind. Deze vrijstelling geldt per kleinkind. Als u meer wilt schenken betaalt uw kleinkind tot 121.296 18 procent belasting. Hierboven wordt het percentage 36 procent.

Bewindvoerder aanwijzen

U kunt de vader of moeder van uw kleinkind ook aanwijzen als bewindvoerder. Deze bewaakt de schenking tot een vooraf bepaalde leeftijd. Tot die tijd kan uw kleinkind dus niet zomaar over de schenking beschikken.

Uitsluitingsclausule opnemen

Mocht u willen voorkomen dat het geschonken geld buiten de familie belandt, dan kunt u een uitsluitingsclausule laten opnemen in de schenkingsakte. Als uw kleinkind ooit trouwt of gaat scheiden, weet u zeker dat het geschonken bedrag in bezit van uw kleinkind blijft.

Tijdelijke verhoogde vrijstelling eigen woning

Tot en met 31 december 2014 gold er een verhoogde vrijstelling voor een schenking die wordt geïnvesteerd in een woning. U mocht maximaal € 100.000 belastingvrij schenken indien uw kleinkind de schenking gebruikt voor de aankoop, verbouwing of aflossing van de woning.

Een hoger bedrag belastingvrij schenken?

Als u een hoger bedrag belastingvrij wilt schenken aan uw kleinkind, dan kunt u dit bedrag schenken aan uw eigen kind, waarop hij of zij het vervolgens weer schenkt aan uw kleinkind. Dit is gunstiger, omdat de vrijstelling voor het schenken aan uw kind veel ruimer is dan de vrijstelling die geldt als u direct aan uw kleinkind schenkt.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg