Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Huis schenken

Wilt u graag uw huis schenken aan uw kinderen? Laat u dan goed informeren over de voor- en nadelen hiervan. Er komen namelijk veel regels bij kijken als u uw woning wilt schenken.

Huis op papier schenken

Als u uw kinderen iets wilt schenken, maar uw vermogen zit in uw woning, dan kunt u uw woning op papier schenken. U schenkt dan het huis aan de kinderen, maar het huis is pas na overlijden beschikbaar. U kunt dus tot die tijd in uw eigen huis blijven wonen. Er komen echter veel voorwaarden bij kijken:

  • schenken op papier doet u middels een schenkingsakte;
  • uw kinderen moeten (direct) schenkbelasting betalen over de waarde van de woning;
  • het vermogen van uw kinderen in box 3 neemt toe, waarover belasting moet worden betaald;
  • u heeft een schuld bij uw kind. Deze kunt u juist aftrekken in box 3;
  • u moet minimaal 6 procent rente per jaar betalen aan uw kinderen. Hierdoor wordt uw nalatenschap kleiner en betalen uw kinderen minder erfbelasting.

Maak gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling

Gaat u een huis schenken? Zorg dan dat u gebruik maakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor schenkbelasting. Dit kunt u doen als uw kind tussen de 18 en 40 jaar is en u deze vrijstelling niet eerder heeft gebruikt.

Huis schenken voordeliger dan erven?

Of een huis schenken op papier een voordelige optie is, hangt af van vele factoren, waarvan de hoogte van de schenking de belangrijkste factor is. Kunt u geen gebruik maken van de eenmalige, hogere vrijstelling voor schenkbelasting? Dan is schenken niet voordeliger. Voor schenken geldt in dat geval namelijk een veel lagere vrijstelling (€ 5.277 in 2015) dan voor erven (€ 20.047 in 2015). Uw kind zou bij schenken dus meer belasting betalen dan bij erven.

Daarnaast zorgen de dalende huizenprijzen ervoor dat een huis op papier schenken vaak niet voordelig is. Een voordeel is dat u het huis ‘met de warme hand’ kunt overdragen. U kunt zelf nog meemaken dat uw kind eigenaar wordt van uw woning. Dit kan een aspect zijn dat zwaar meeweegt, ook al zou het financieel onaantrekkelijk zijn.

Laat u goed voorlichten

Door alle wet- en regelgeving rondom het erfrecht kan het zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Laat u altijd goed voorlichten voordat u een grote beslissing maakt op dit gebied, want een erfrecht specialist kan u heel wat fiscale voordelen opleveren.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg