Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Schenken op papier

U kunt ook schenken zonder dat u daadwerkelijk geld aan iemand geeft. Dat wordt schenken op papier genoemd. Dit kan aantrekkelijk zijn als u bijvoorbeeld vermogen heeft in beleggingen of onroerend goed. Een dergelijke schenking moet bij de notaris worden vastgelegd in een notariële akte. Deze schenking kan pas opgeëist worden als u komt te overlijden, tenzij u anders bepaalt.

Voordelen van schenken op papier

Er zitten voor- en nadelen aan schenken op papier. Een van de voordelen is dat, als u schenkt, u de voordelen van de (jaarlijkse) schenkingsvrijstellingen benut, maar pas later betaalt. Uw kinderen besparen daarnaast op erfbelasting, terwijl u zelf de schuld kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting in box 3.

Wat zijn de nadelen?

Een van de grootste nadelen aan schenken op papier is dat u als schenker jaarlijks 6 procent rente moet betalen. U moet hiervoor dus geld beschikbaar hebben. De ontvanger moet het vermogen bovendien vanaf jaar 2 in box 3 meenemen bij de belastingaangifte en hier dus vermogensrendementsheffing over betalen. Tot slot, indien u binnen 180 dagen na de schenking komt te overlijden, dan ziet de Belastingdienst de schenking als onderdeel van de erfenis en moet er erfbelasting over betaald worden.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van schenken op papier en wilt u advies over uw situatie? Schakel dan een van onze erfrecht specialisten in. Via 0800 7654444 (gratis) komt u snel in contact met een erfrecht advocaat uit uw regio.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg