Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Schenking ouders

Hoewel men bij schenken vaak denkt aan een schenking van de ouders aan de kinderen, kan het natuurlijk ook goed mogelijk zijn dat u als kind een schenking aan uw ouders wilt doen. Uw ouders hebben uw hele leven goed voor u gezorgd en nu u zelf goed verdient wilt u graag iets terugdoen.

Belastingvrij schenken

De jaarlijkse vrijstelling voor schenken aan uw ouders bedraagt € 2.111 (in 2015). Boven deze vrijstelling moet er 30 procent belasting over het bedrag worden betaald. Als het bedrag boven de 121.296 uit komt is dat zelfs 40 procent belasting. Als u zoveel mogelijk belastingvrij wilt schenken aan uw ouders kunt u de schenking beter over meerdere jaren verspreiden. De vrijstelling geldt voor uw ouders tezamen, wel geldt de vrijstelling per schenker. Uw broers of zussen kunnen dus ook gebruik maken van de vrijstelling.

Alternatieve schenking

Als u een groter bedrag ineens wilt schenken aan uw ouders, maken de belastingregels dit al snel onaantrekkelijk. U kunt dan ook overwegen om hen een lening te geven. Hierover moet een marktconforme rente worden betaald, doorgaans zo’n 6 procent rente. Als er geen rente wordt betaald, dan ziet de Belastingdienst de lening als een schenking. Wel kunt u vervolgens uw ouders jaarlijks het bedrag ter hoogte van de rente schenken. Het is belangrijk dat u deze afspraken op papier vastlegt.

Advies inwinnen

Als u wilt weten wat de meest aantrekkelijke optie is voor uw situatie, dan doet u er goed aan om professioneel advies in te winnen. U wilt immers niet dat uw schenking alsnog teniet wordt gedaan door een rekenfout. Bel direct 0800 7654444 (gratis) of kom in contact met een erfrecht specialist via het contactformulier.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg