Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Codicil

Wat is een codicil?

Ook zonder testament kunt u tot op zekere hoogte bepalen wat er na uw overlijden moet gebeuren. Via een codicil, een handgeschreven verklaring, voorzien van datum en uw handtekening, legt u bepaalde zaken vast voor als u komt te overlijden. Een codicil kunt u, in tegenstelling tot een legaat in een testament, dus zelf maken en bewaren. Daar staat tegenover dat u slechts een beperkt aantal zaken voor na uw overlijden kunt regelen in een codicil.

Wat kunt u vastleggen?

  • welke wensen u heeft met betrekking tot uw begrafenis of crematie;
  • wie bepaalde sieraden, meubelstukken en kleding krijgt.

In een codicil kunt u geen onroerende zaken of geldbedragen toebedelen. Ook is het niet meer mogelijk om hierin een executeur aan te wijzen.

Voor- en nadelen

Een voordeel van een codicil is dat het eenvoudig te maken is. U kunt het codicil ook weer makkelijk ongedaan maken simpelweg door deze te vernietigen. Nadelen zijn er ook, codicillen kunnen kwijtraken of in verkeerde handen belanden en worden verscheurd. Het kan dan gebeuren dat erfgenamen helemaal niet weten dat er een codicil is. Laat daarom altijd weten aan uw erfgenamen dat u een codicil heeft of geef het document aan uw notaris ter bewaring.

Let op, als u een testament opmaakt nadat u een codicil heeft opgemaakt, houd er dan rekening mee dat het testament op dat moment boven het codicil staat. In vrijwel alle testamenten is namelijk een bepaling opgenomen dat alle eerdere verklaringen gericht op uw overlijden komen te vervallen.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg