Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Voogdij testament

Voogdij regelen in uw testament

Als een ouder zelf wil bepalen wie verantwoordelijk is voor de zorg van de kinderen als beide ouders er niet meer zijn, dan moet de ouder de voogdij volgens de wet vastleggen in een testament.

U wilt wellicht liever niet nadenken over wat er met uw kinderen gebeurt als u en uw partner zouden komen te overlijden, maar u kunt veel problemen voorkomen door in uw testament een voogd te benoemen. Als u dit niet zelf testamentair heeft geregeld, zal een rechter een voogd aanwijzen. Bovendien is het ook raadzaam om uw partner als voogd aan te wijzen als u ongehuwd kinderen heeft.

Voogdij middels testament

Het huidig erfrecht bepaalt dat een voogdijvoorziening in een testament moet worden opgenomen. Aangezien een testament persoonlijk is en bovendien eenzijdig, is het noodzakelijk dat beide ouders een testament opstellen. Het voordeel van een testament is dat u meteen andere zaken betreffende de nalatenschap kunt opnemen.

Meerdere voogden aanwijzen?

Het is vaak beter om één persoon aan te wijzen als voogd dan een stel. Dit heeft onder andere te maken met de aansprakelijkheid voor de kosten van de verzorging en wat er gebeurt mocht het stel niet meer bij elkaar zijn. Wel kan het verstandig zijn om een back-up voogd aan te wijzen. Mocht de eerstgenoemde voogd niet meer in staat zijn om zijn of haar taak te kunnen uitvoeren, dan gaan de kinderen naar de tweede genoemde voogd.

Nu ook via gezagsregister voogdij regelen

Sinds 1 april 2014 is het ook mogelijk voor ouders om zonder testament de voogdij te regelen. Dit kan door middel van registratie in het gezagsregister. Ouders kunnen hiervoor een formulier invullen op de website Rechtspraak.nl. Dit geeft ouders een goedkopere mogelijkheid om het gezag over hun kinderen vast te leggen.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg