Vragen over erfrecht?

phone0800 7654444 (gratis)

Legaat

Wat is een legaat?

Een legaat is de bepaling in een testament waarbij een duidelijk omschreven goed of een bepaald geldbedrag aan een bepaald iemand (legataris) wordt nagelaten. De legataris hoeft geen erfgenaam te zijn en heeft dan ook niet dezelfde rechten en plichten.

Legaat in een codicil

Legaten van sommige goederen kunnen ook in een codicil worden vastgelegd. Geldbedragen of onroerende zaken kunnen niet via een codicil aan iemand worden toegewezen, dat kan alleen via een legaatbepaling in een testament.

Inhoud van een legaat

Een legaat wordt opgenomen in het testament en omschrijft zo duidelijk mogelijk waar het om gaat en wie de ontvanger is. De erfgenamen moeten de legaten binnen een bepaalde tijd afgeven aan de legataris. De erfgenamen zijn verplicht hem dit te geven. De waarde van legaten wordt van de erfenis afgetrokken, voordat die wordt verdeeld onder de erfgenamen. Een legataris is geen erfgenaam en daarom ook nooit verantwoordelijk voor de schulden van de nalatenschap. Zijn er niet voldoende middelen of is het voorwerp van het legaat niet meer aanwezig? Dan krijgt de legataris niet zijn (gehele) legaat. Bestaande schulden op het moment van overlijden gaan dus voor op het legaat. Als u een legaat ontvangt, moet u over dit legaat erfbelasting betalen als de waarde uitkomt boven uw vrijstelling.

U kunt zowel dierbaren als goede doelen bepaalde goederen of geldbedragen legateren. Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is als het gaat om legaatbepalingen? Vraag onze experts dan om advies.

Waarom kiest u voor ons?

  • Gegarandeerde kwaliteit en persoonlijk contact.
  • Altijd een betrouwbare advocaat of mediator in uw regio.
  • Deskundige rechtshulp bij erfrecht zaken.
  • Professionele steun bij de afwikkeling van een erfenis.

Specialisten in uw regio

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg